Fot. Kamila Mianowicz |
Składniki:
2 gałki lodów waniliowych dobrej jakości
2 łyżki śmietany 30 lub 36%
trzy garści mrożonych malin
łyżeczka cukru
pół szklanki mleka
Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na gładką, lodową, puszystą masę. W razie potrzeby dolewam nieco mleka. Przekładam do pucharka (z konieczności jest to duży kieliszek do wina), siadam w słońcu i udaję, że jestem na wakacjach.
Najlepszy efekt daje wykorzystanie mrożonych owoców - gwarantują one właściwą konsystencję lodów (świeże zamieniają deser lodowy w shake'a, skądinąd także doskonałego). Dlatego jeśli posiadam tylko świeże maliny, wrzucam je na noc do zamrażalnika, rozłożone na tacce w taki sposób, aby poszczególne owoce nie posklejały się ze sobą.
Bon appétit Messieurs Dames!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarze :)