Gulasz z renifera. Fot. Kamila Mianowicz |
Składniki:
500 g mięsa renifera
5 plastrów chudego boczku
10 grzybów leśnych, średniej wielkości (pieczarki też mogą być)
pół białej cebuli, drobno posiekanej
łyżeczka masła i oliwy z oliwek
0,1 l mocnego bulionu
pół szklanki śmietany do sosów
sól, pieprz
5 ziaren jałowca
opcjonalnie - 2 plastry koziego sera
Mięso renifera kroję w poprzek włókien na cienki plasterki i odkładam na bok. Na patelni rumienię pokrojony na drobne kawałki boczek - gdy przyjmie złocistą barwę i uwolni tłuszcz, zdejmuję z patelni i również odkładam na bok. Na patelnię dodaję masło i oliwę, czekam aż wszystkie rodzaje tłuszczu dobrze się połączą. Zmniejszam ogień i wrzucam cebulkę. Duszę ją, kilkakrotnie podlewając małą ilością wody, aż do uzyskania brązowego koloru i karmelowego smaku. Teraz do cebuli dodaję boczek i mięso renifera, zwiększam ogień i smażę całość 2-3 minuty; mięso jest delikatne i nie wymaga długiego gotowania. Wrzucam pokrojone na kawałki grzyby, rozgniecione ziarna jałowca, doprawiam solą i pieprzem oraz dolewam bulion, tak aby płyn przykrywał dno patelni. Przykrywam i duszę na bardzo wolnym ogniu około 15 minut, często mieszając. Na koniec wlewam śmietankę i zagęszczam całość kozim serem. Podaję z gorącą bagietką z masłem ziołowym.
Bon appétit Messieurs Dames!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze i jestem bardzo ciekawa powyższego dania :). W domu gulasz przygotowuję najczęściej w specjalnym garnku, który nabyłam ostatnio na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie świetnie nadaje się do przygotowywania tego typu potraw, gdzie danie można najpierw poddusić, a następnie wstawić do piekarnika i zapiec.
OdpowiedzUsuń